A.M. Gorter (1866-1933)

Categorie
Expositie
Datum
2 september 2017 - 10 september 2017

A.M. Gorter (1866-1933)

Een foto van A.M. GorterDat deze tentoonstelling over Arnold Gorter in Vorden wordt gehouden, is geen toeval: hij kwam hier al sinds 1904 om buiten te schilderen. Later kocht hij er een natuurterrein waarop hij een buitenhuis liet bouwen. Hij ging er in de zomermaanden heen, maar vooral ook in de herfst, zijn favoriete seizoen. Gorter kwam uit Twente, maar bleef in Amsterdam wonen na er de Rijksacademie te hebben gevolgd. De lessen vond hij saai, want het buiten schilderen trok hem veel meer. Hij deed dat toen vooral langs het Gein ten zuiden van Amsterdam, onder andere met jongere vrienden als Simon Maris en Piet Mondriaan. Maar in zijn atelier in de stad gebruikte hij toch meestal de in Twente of de Achterhoek opgedane indrukken om grote schilderijen te maken.

Al vroeg had hij veel succes met zijn werk; ook op de jaarlijkse Salons in Parijs en München. Zijn grote schilderijen kenmerken zich door hoge bomen langs een beek of pad, vaak met koeien. Het gegeven van de nog ongekanaliseerde Vordense Beek werd zeer populair. Gorter kreeg met dit motief veel navolgers en zelfs vervalsers. Ook in de V.S. en Canada werd zijn werk veel gevraagd. In 1922 nodigde Koningin Wilhelmina hem uit voor een bootreis langs de Noorse fjorden. Dit werd de enige keer dat Gorter in het buitenland schilderde.

Op deze tentoonstelling zijn vooral buiten geschilderde ‘studies’ te zien, daarnaast ook in het atelier gemaakte doeken. Van enkele weten we zeker dat ze in Vorden zijn gemaakt, zoals dat van de Dorpskerk waar deze tentoonstelling wordt gehouden.

 

Flyer Gorter expositie

 

Het Open Monumenten Weekend valt binnen deze expositieperiode.

 
 

Alle datums

  • Van 2 september 2017 tot 10 september 2017

Expositieagenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
16
17
18
19
20
21
22
29
30